woensdag 7 mei 2014

Nagenieten van de Expo in Veldhoven

Ik weet de EXPO was zondag al afgesloten, maar ik kom vandaag pas aan blogschrijven toe. Op maandag heb ik tegenwoordig mijn vaste Oppas-Omi-Dag en gisteren was het fysio-ziekenhuis-dag. Want ja, mijn lichaam laat me de laatste tijd steeds vaker voelen dat alles met de jaren er niet vlotter op gaat. Maar, niet zeuren, gewoon door gaan met genieten. Er zijn nog zoveel dingen die wel goed gaan.
Dus bij deze een paar foto's van prachtige quilts die in Veldhoven te zien waren.

Zoals enkele wel weten is applicatie een van mijn favoriete technieken. Maar zo snel als de tentmakers uit Egypte werken, dat zal mij nooit lukken.
Mooi formaat en prachtige kleuren.
"Tenten maken" is een eeuwenoude kunst uit Egypte die is overgegaan van generatie op generatie. Alles wordt met de hand gemaakt en volledig door mannen. De doeken zijn eigenlijk gemaakt om tenten aan de binnenzijde te decoreren, of om straten te versieren gedurende diverse feesten. Tegenwoordig worden ze meer gebruikt als muurdecoratie en kunst.
De 'stoel' is volgens mij het enige "hulpmiddel".
Met een ongelooflijke snelheid worden de spontaan geknipte stukjes stof op een ondergrond vastgemaakt. Alleen een tekening op die ondergrond geeft aan hoe het gaat worden. De lapjes stof van de applicatie worden steeds ter plekke geknipt, eventueel aangepast, omgevouwen en vastgemaakt. Met een toch wel grote naald wordt gewerkt en van moderne hulpmiddelen zoals een appliquick hebben ze (nog) nooit gehoord.

En nu nog wat bijzondere quilts:
"Amici" door Olga Kurbatova
Een prachtig werk, waar ik wel uren naar kan kijken.
"Luna Rossa" door Raffaelle Caterino
Vrolijke kleuren en mooie golvende lijnen.

En dan een quilt die mij zeer aansprak. Niet alleen door de kleur en de techniek (allemaal kleine vierkantjes)maar zeker door het verhaal erbij.
"Memoranda" door Claudia Belluzzi
Angela Diana Coletta, bij haar vrienden beter bekend als Mimma, was lid van Quilt Italia en directrice van Magic Patch Italia. Zij heeft altijd iedereen geholpen op een gulle manier zonder daar iets voor terug te vragen.
Mimma hield van rood, een diepe kleur rood, al even intens als ze zelf was bij alles wat ze deed.
Mimma, dit is voor jou...
Detail van "Memoranda"
Alleen maar kleine, echt kleine, vierkantjes maken een prachtige herinnering.

En het wordt weer tijd voor een kleine pauze, kopje koffie, luisterboek en handwerkje.
Groet van Quilt Quebbel, Maria

6 opmerkingen:

Klara's Quilthoekje zei

Die man kon heel snel appliqueren. Heb er ook met mijn neus bovenop gestaan zondag, maar net wat je zegt....de stoel en naald zijn z'n enige hulpmiddelen. Ik vond er ook heel mooie quilts tussen hangen. Ben zelf niet zo van de moderne en felgekleurde quilts. De japanse quilts en meer landelijke quilts vond ik fantastisch! Heb me ook lopen vergapen aan de Dear Jane!

Yvonne zei

Prachtige quilts, je blijft je verbazen op zo'n show he?

miekequilt zei

Rust kan ons redden, dus goed dat je even wacht met bloggen. Geeft niks, hebben we onverwacht weer een leuke impressie van Veldhoven.

Conny's-blog zei

Leuk even mee te genieten van dat mooi's en het verhaal erbij..............liefs.Conny

Saskia Smit zei

Knap om een gezicht te toveten uit vierkantjes.

10ekequilt zei

Heerlijk genoten van je foto's van Veldhoven! Ook al ben Ik niet zo van de applicaties, geweldig om te zien wat voor een prachtige wandversiering in Egypte worden gemaakt en dan tot slot de memoranda, zo mooi......
Dank voor het meegenieten.
Groetjes 10eke