donderdag 8 augustus 2013

Hulpjes bij het borduurwerk.

Zoals vele handwerksters in mijn omgeving weten;
Quilt Quebbel zoekt altijd naar handige hulpmiddeltjes om het handwerken, welke techniek dan ook, makkelijker te maken. Dit komt omdat mijn handen (en mijn verdere lijf ook, hoor) nog al eens niet mee willen werken, of snel moe worden, of het gewoon even niet doen of te veel pijn geven. Maar deze enthousiaste handwerkster laat zich dan niet kisten en gaat op zoek naar van alles en nog wat om maar te kunnen blijven handwerken. Want dat geeft ontspanning, afleiding en (meestal) prachtige resultaten.
En bij het borduren zijn dat o.a. de volgende attributen.
Compositie van hulpjes!!
Van klem tot lamp, van schaar tot ring , van tekendoos!! tot verknipte centimeter!!
Laat ik het een en ander even doornemen.
Van klein tot groot.
Borduurringen, die kennen we allemaal wel. Ik gebruik alleen maar de aller-kleinste voor kleine lichte projecten.
Jazeker, ook voor borduurnaalden.
Draaddoorsteker voor borduurnaalden, zo heet dit kleine apparaatje officieel. Voor de normale naalden gebruik ik een "Willemientje". En zelfs bij de naaimachine gebruik ik dit hulpje. Niet dat ik het niet goed kan zien (ijdel, hé) maar mijn vingers weigeren af en toe dienst.
Met schaarkoordje.
Een borduurschaartje ligt bij elke handwerkster wel op tafel. Ik maak er altijd een hangertje aan, zodat ik het schaartje makkelijk kan oppakken.
Echt, het zijn magneetjes.
Magneetjes gebruik ik om het patroon in bedwang te houden. In de deksel van een oude metalen kleurpotlodendoos (een herinnering uit mijn kindertijd, ik was er dol op) blijft het patroon mooi op zijn plaats liggen. De magneetjes heb ik van volgeschreven boodschappenlijstjes gehaald die op de koelkast konden worden geplakt. Even schoonmaken en beplakken met, in mijn geval, een centimeter-bandje. Je kunt natuurlijk ook een oud meetlint gebruiken.

Alles mooi bij elkaar.
En die tekendoos is ook weer een handige opbergbox, die makkelijk in de tas past.
Multi-functionele klemmen.
De klemmen houden mijn borduur-frame aan de tafel vast. De grote houden de brede lat op de tafel vast en de kleine klemmen brengen het borduurwerk op spanning. Bij aan- en afhechten maak ik de kleine klemmen los en kan het borduurwerk (gedeeltelijk) omkeren.
Er gaat niks boven goed licht.
En dan de dag-licht-lamp. Voor mij een van mijn beste hulpjes. Hij is draadloos en met een adapter op te laden. Waar ik ook ga zitten, altijd goed licht op mijn werk. Maar ook als er een naald gevallen is komt hij goed van pas, even over de grond schijnen en daar blinkt hij al op.

Met al deze hulpjes is het borduren voor mij een heerlijk, ontspannende hobby.

Groet van Quilt Quebbel, Maria.

4 opmerkingen:

Quilt Quebbel zei

reactie van Yvonne: "Wat heerlijk dat al deze handigheidjes het leven van een borduurster een stuk aangenamer maken".

sorry Yvonne, jouw reactie was de prullenbak ingegaan, dus er nu maar zelf opgezet. QQ-Maria.

Dees zei

Dat zijn handige dingen zeg!!!

Birdblocks zei

Briljant idee van die magnetische meetlintjes! Ik vond het meetlint-sterretje al zo intrigerend op de compositiefoto.
Groetjes, Merel

Guusje, zei

Wat een handigheidjes laat je allemaal zien en ik moet zeggen deze heb ik ook allemaal maar ik had iet door dat het er zoveel waren totdat ik ze hoer zag. Camille wordt prachtig.