Vorige week was het een zeer pittig zomerweer! Met wel meer dan 35 graden was het niet altijd even lekker om bezig te zijn met handwerken.
Elke "naald " bleef steken of werkte niet soepel genoeg en met zweethanden was het geen leuk handwerken meer.
Het idee om dan iets te gaan doen met ijsblokjes sprak mij zeer aan,
Samen met twee quiltvriendinnen was het plan al snel gemaakt om zelf stof te gaan verven. Nu heb ik wel eens vaker (lang geleden) een paar series geverfd. En ik moet eerlijk toegeven, die mooie stapeltjes liggen nog steeds keurig te wachten om in een mooie top verwerkt te worden.
Gewoon stofverven had ik dus al eens gedaan. Maar in de afgelopen winter had ik iets gehoord en gelezen over "sneeuw-verven"!?
En dat kan ook met ijsblokjes vertellen de deskundigen.
Aan de slag!
Om mooie effecten op de stof te krijgen vouwen en knopen we de lapjes voordat ze in het verfbad gaan.
Met behulp van elastiekjes, wasknijpers en zak-sluiters zet ik de gevouwen lapjes vast. Daar waar de stof dicht op elkaar blijft tijdens het verfproces, dringt de verfstof minder door. Door dat vouwen hoop ik op bijzondere en mooie patronen.
Voor een perfect resultaat is het goed om een mooie kwaliteit stof te gebruiken. Deze stof snij of scheur je in de gewenste afmetingen. De franje die door scheuren ontstaan kunnen mooie geverfde draadjes opleveren!
Op de grote werktafel in de schuur staan alle potten en pannen al klaar. Het ijklontjes-verven gaat met behulp van vergieten en schalen of andere dichte bakken die het verf-water opvangen nadat het ijs gaat smelten.
In elke vergiet of een ander soort bakje met gaatjes onderin (bloempotten bijvoorbeeld) gaat een stofje. Onder in de opvang-bakken leg je een rest-stofje om als verrassing na het verfproces tevoorschijn te komen.
En na een goed overleg met een deskundige inzake de hoeveelheid van de soda kan de volgende stap gedaan worden.
Op de stofjes strooi ik eerst wat fijne soda en dan de ijsblokjes of ijs-gruis. De stofjes moeten helemaal verdwijnen onder het ijs.
En als laatste gaat bovenop het ijs enkele kleine schepjes verfpoeder. Door het smelten van het ijs gaat de verf op een langzame wijze door de stof en het vergiet.
Alle potten en pannen moeten nu minstens 24 uur rustig in een hoekje blijven staan. Het té snel uitspoelen geeft niet een mooi resultaat.
Dus met geduld staan bij mij alle bakken en emmertjes in bad totdat het tijd is om te gaan spoelen!
Na goed spoelen geven de stofjes bijna niet meer af. Per kleur in waszakjes gaat het hele zaakje in de wasmachine. Met vloeibare wasmiddel en op 40 graden bonte was worden de lapjes goed gespoeld en moeten ze er kleurrijk te voorschijn komen.
En, inderdaad, na een klein half uurtje wapperen mijn bonte lapjes in de wind. Met een brede smile geniet ik van die bonte, vrolijke kleuren.
Door het strijken van al die lapjes worden de kleuren nog mooier en de verschillende motieven zijn dan zichtbaar. Elk lapje is prachtig geworden. Zelfs de lek-lapjes zijn een echte verrassing!
Het was een leuke ervaring en dat zelf verven krijgt zeker een vervolg.
En nu snel op zoek naar een mooi patroon om al die mooie bonte stoffen te verwerken.
Groet van Quebbel, Maria Teeuwe-Holtlag.
3 opmerkingen:
Wat een prachtige lappen. Die vorige verfsessie was bij mij?? Nu heb je genoeg stof voor een mooie grote quilt. Maar ja, het patroon hè, dat is nog lastig. Maar nu kun je wel genieten van een mooie stapel lappen. Ook fijn b
Heel mooi geworden, altijd verrassend om te zien hoe ze zijn geworden!!!
Ziet er zeer zomers uit. Mooi hoor.
Een reactie posten