dinsdag 6 november 2012

Dagje stofverven bij Mieke

Vandaag heb ik kennis gemaakt met het stofverven. Wat is dat leuk om te doen. Mieke (klik voor link) heeft mij wegwijs gemaakt in de wereld van soda, zout, water, potjes verfpoeder, maatbeker, bakjes, flesjes, plastic zakjes, grammen, milliliters en niet te vergeten een borrelglaasje voor de juiste maat.
'n Goede voorbereiding, is ......
Mieke had al veel voorgewerkt in haar verf-ateliertje. Negen kleuren verf die vele combinaties kunnen maken. Na een lekker kopje koffie zijn we aan de slag gegaan.
Water met zout en soda gemixt in een  plastic fles.
Stap één is het klaarmaken van de soda-zout-oplossing. Op één liter water 100 gram soda en 125 gram zout. En dat borrelglaasje komt later aan de beurt.
Nummer 6 is de kleur lemon yellow.
In plastic bakjes worden de diverse kleuren aangemaakt. In elk bakje gaat 20 gram verfpoeder en 200 ml hand-warm-kraanwater. Dit moet goed worden gemengd, bij sommige verfpoeders gaat dit snel en bij anderen moet er goed worden geroerd.
Alle kleuren op een rij.
Als alles goed is gemengd dan gaan de stofjes met het gewenste kleurtje in een plastic zakje.
Emmer als steuntje voor het verfbad.
Als steun gebruiken we een klein emmertje. Hierin gaat het plastic zakje waarin de FQ (fat quarter stof van 50 x 55 cm) en de verf enkele dagen tot weken moet blijven zitten.
De juiste maat met Opa's borrelglaasje.
De maat-lepels zijn handig om de juiste hoeveelheid verf in de zakjes te doen en het borrelglaasje is precies voldoende voor de soda-zout-oplossing die bij elke FQ in het plastic zakje gaat. Op een hoekje van de te verven stof schrijf je met een water-vaste stift het nummer van de kleur op, zodat je weet welke kleur verf-poeder er gebruikt is. Samen met 20 ml. verf-oplossing en 50 ml. soda-zout-oplossing gaat het lapje in het plastic zakje. Goed doorkneden en het zakje sluiten.
En dan maar wachten ..........
Al de dichtgeknoopte zakjes moeten nu op kamertemperatuur rustig hun werk gaan doen. Na enkele dagen kunnen ze worden uitgespoeld en in de wasmachine op 60 graden met een bont-was-middel worden gewassen. Het beste is om een kreukherstellend wasprogramma te kiezen en het centrifugeren op 800 toeren.
En nu dus rustig wachten tot alles mag worden uitgespoeld. Ik heb toch een drukke week, dus aanstaande zondag ga ik alles uitspoelen en zal zeker het resultaat laten zien.

Groet van Quilt Verf Quebbel, Maria

4 opmerkingen:

expat quilter returns home zei

Altijd spannend dat stofverven. Nu maar hopen dat je geduld genoeg hebt om een paar daagjes te wachten... Rose-Anne

miekequilt zei

Ik vond het ook erg gezellig vandaag.
Groetjes!!

mia zei

Er gaat weer een hele nieuwe verfwereld voor je open, je kunt er geen genoeg van krijgen, straks als de zakjes opengaan is elke lap een wondertje, gr.mia

Christina zei

Kijk maar uit dat je niet verslaafd raakt.
Zo te lezen heb je direct een hele serie geverfd. Daar zul je nog veel plezier aan beleven. Mieke kennende heb je het vast naar je zin gehad.